Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση

Νεα

Εγκεφαλικές κακώσεις

Εγκεφαλικές κακώσεις
Οι εγκεφαλικές κακώσεις αποτελούν σημαντικό ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα καθώς αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου και μόνιμης αναπηρίας σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 40 ετών. Το ετήσιο κόστος στη Ευρώπη ξεπερνά τα 100 δις. ευρώ.
Στην Ε.Ε. κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από 1,6 εκατ. εισαγωγές στα νοσοκομεία. Από αυτούς τους ασθενείς οι 70.000 πεθαίνουν και άλλοι 100.000 καταλήγουν με αναπηρία.
Το 50% των εγκεφαλικών κακώσεων οφείλεται σε ατυχήματα με τροχοφόρα (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, φορτηγά ή πεζοί που χτυπήθηκαν από τροχοφόρα).
Περίπου 300.000 ατυχήματα κάθε χρόνο συμβαίνουν κατά τη διάρκεια χειμερινών σπορ με τα 20.000 εξ αυτών κατά τη διάρκεια του σκι ή του πατινάζ σε πάγο.
 
Στους χώρους εργασίας η πλειοψηφία των ατυχημάτων ή των θανάτων από κακώσεις του εγκεφάλου προέρχονται από αντικείμενα ή εργαλεία που πέφτουν από ύψος ή ακόμη και ανθρώπους που πέφτουν από ύψος. Τη λίστα συμπληρώνουν οι προσκρούσεις σε αντικείμενα με χτύπημα του κεφαλιού, αποκεφαλισμοί ή πτώσεις από μηχανήματα.

 

Ακολουθώντας τους κανόνες ασφαλείας και μερικές βασικές οδηγίες, μπορούν να αποφευχθούν σοβαρές καταστάσεις.
 
 
  • Οδηγούμε με προσοχή. Η πλειοψηφία των εγκεφαλικών κακώσεων προέρχεται από τροχαία ατυχήματα.
  • Καταγράφουμε τους κινδύνους στο χώρο εργασίας.
  • Φοράμε κράνος ή καπελοκράνος όπου απαιτείται στο χώρο εργασίας μας και αντικαθιστούμε μέσα σε περίοδο δύο έως πέντε ετών ανάλογα το επίπεδο χρήσης.
  • Αποφεύγουμε να περνάμε κάτω από χώρους που πραγματοποιούνται εργασίες. Το βάρος μιας βίδας ή ενός εργαλείου που θα πέσει από ύψος γίνεται φονικό όπλο όταν προσγειωθεί στο κεφάλι μας και το αν η χρήση κράνους μπορεί να σώσει τη ζωή μας ή και όχι εξαρτάται από το ύψος και το βάρος του αντικειμένου.
 
Η εκπαίδευση είναι βασικός παράγοντας στη χρήση ατομικών μέσων προστασίας. Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δεν χρησιμοποιούν το κράνος σωστά με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς. Ρόλος των εργοδοτών είναι να εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και να τους παρουσιάζουν τις συνέπειες όταν δεν φοράνε τα μέσα προστασίας.
 
Η προστασία του κεφαλιού είναι το τελευταίο βήμα κατά των τραυματισμών. Πριν από αυτό πρέπει να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι π.χ. της τοποθέτησης δίοδων κάτω από χώρους εργασίας όπου ενέχει ο κίνδυνος πτώσης αντικειμένων. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το κράνος δεν προσφέρει 100% προστασία έναντι των κινδύνων αλλά προστατεύει έναντι καθορισμένων κινδύνων και μειώνει τις πιθανότητες ατυχήματος.