Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση

Αρχείο

Καρδιακά επεισόδια και υψηλές θερμοκρασίες

Καρδιακά επεισόδια και υψηλές θερμοκρασίες
Σε πρόσφατη έρευνα της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της, συνδέεται η έκθεση σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης με θρόμβους στο αίμα και μειωμένη λειτουργία των αγγείων.

Κατά τη διάρκεια άσκησης που προσομοίαζε τη διάσωση θύματος από φλεγόμενο διώροφο κτίριο, πήραν μέρος με τυχαία επιλογή 19 μη καπνίζοντες υγιείς πυροσβέστες, οι οποίοι εκτέθηκαν σε θερμοκρασία που έφτανε τους 400°C. Παρακολουθούνταν οι ζωτικές τους ενδείξεις, κυρίως οι καρδιακοί παλμοί, ο ρυθμός καθώς και η δύναμη και ο χρονισμός των ηλεκτρικών ερεθισμάτων που διέρχονταν από κάθε τμήμα της καρδιάς. Επιπλέον ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση παρακολουθούνταν 30 λεπτά πριν την άσκηση και 24 ώρες μετά από αυτήν.

Τα αποτελέσματα έδωσαν ενδείξεις που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο. Παρατηρήθηκε διοχέτευση αίματος προς το δέρμα με σκοπό τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος καθώς επίσης και χαμηλή πίεση που προκαλείται από την αφυδάτωση. Εκτιμήθηκε αυξημένη πιθανότητα πήξης του αίματος ως αντίδραση του σώματος τόσο στην έκθεση σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία όσο και στην φυσική καταπόνηση.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι η βασική αιτία θανάτου των εν ενεργεία πυροσβεστών στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ποσοστό που αγγίζει το 45%. Η άσκηση ανέδειξε την εξαιρετική καταπόνηση που υφίσταται ο καρδιακός μυς των πυροσβεστών και τόνισε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης επιπρόσθετων τεστ αξιολόγησης όπως το τεστ κοπώσεως ή το υπερηχοκαρδιογράφημα για την ανίχνευση αθηροσκλήρωσης ή της καρδιακής διεύρυνσης.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν όποιον ασκείται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες να μένει επαρκώς ενυδατωμένος και να δίνει τον απαραίτητο χρόνο στο σώμα του να ρίξει τη θερμοκρασία και να ανακτήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες.