Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση

Αρχείο

Κρυμμένοι κίνδυνοι - 20 tips για ασφαλέστερο γραφείο

Κρυμμένοι κίνδυνοι - 20 tips για ασφαλέστερο γραφείο
Εκτός από τους εργοταξιακούς χώρους γεμάτους μηχανήματα και εξοπλισμό που κρύβουν πιθανούς κινδύνους, είναι αξιοσημείωτο το ποσοστό των ατυχημάτων που συμβαίνουν στους χώρους ενός γραφείου όπου η πλειοψηφία των εργασιών γίνεται... από μια καρέκλα.
Κυριότερες αιτίες ατυχημάτων είναι οι πτώσεις, η πρόσκρουση σε αντικείμενα καθώς και η λανθασμένη χρήση του εξοπλισμού ενός γραφείου. Παρακάτω αναφέρονται 20 τρόποι για επιβίωση.
 
 1. Κρατήστε τις διόδους ελεύθερες. Τοποθετήστε κουτιά, φακέλους και διάφορα αντικείμενα σε ντουλάπια. Ασφαλίστε ή κρύψτε καλώδια που αποτελούν εύκολη παγίδα για τα πόδια σας.
 2. Χρησιμοποιήστε σταθερές επιφάνειες για φτάσετε αντικείμενα που βρίσκονται ψηλά. Οι τροχήλατες καρέκλες των γραφείων δεν προσφέρουν σταθερή επιφάνεια.
 3. Διατηρήστε οπτική επαφή. Τοποθετήστε καθρέφτες στις στροφές των διαδρόμων που δεν έχουν καλή οπτική. Αν οι εργαζόμενοι μπορούν να δουν ποιος έρχεται από τη στροφή, οι συγκρούσεις με ζεστούς καφέδες θα μειωθούν.
 4. Διασφαλίστε σταθερό πάτημα. Τα χαλιά ή οι αντιολισθητικές επιφάνειες βοηθούν στη μείωση των πτώσεων. Τα μάρμαρα ή τα πλακάκια είναι εξαιρετικά ολισθηρά αν πατιόνται με βρεγμένα παπούτσια.
 5. Κλείστε τα συρτάρια. Ανοιχτές πόρτες ντουλαπιών και συρτάρια αποτελούν κίνδυνο.
 6. Κρατήστε στοίβες και βαριά αντικείμενα κοντά στο πάτωμα. Η τοποθέτησή τους σε ράφια και ψηλά σημεία ενισχύει τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών.
 7. Επιλέξτε προσαρμοζόμενο εξοπλισμό. Εργαζόμενοι με διαφορετική διάπλαση δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις από τη θέση εργασίας τους. Είναι καλό ο εξοπλισμός να μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα την περίπτωση.
 8. Εκπαιδευτείτε στη χρήση του εξοπλισμού. Φέρτε την καρέκλα, την οθόνη ή το πληκτρολόγιο στα μέτρα σας ώστε να κρατάτε τη σωστή θέση εργασίας.
 9. Πατήστε τα πόδια σας στο πάτωμα. Αν η θέση σας είναι ρυθμισμένη σωστά και τα πόδια σας πατάνε στο πάτωμα χωρίς να κρέμονται, τότε το αίσθημα πόνου και δυσφορίας μειώνεται.
 10. Διασφαλίστε την ύπαρξη επαρκούς φωτισμού. Τόσο το πολύ δυνατό όσο και το πολύ χαμηλό φως δυσκολεύουν την όραση και κουράζουν τα μάτια.
 11. Βάλτε την οθόνη σας στη σωστή θέση. Λίγο πιο χαμηλά από το οριζόντιο επίπεδο (περίπου 20°) και σε απόσταση 50-70 εκατοστών.
 12. Αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς που χρησιμοποιείτε. Μια μικρή προσαρμογή της γραμματοσειράς ­­θα διευκολύνει την όρασή σας.
 13. Κάντε ένα διάλειμμα. Δώστε στα μάτια σας το περιθώριο να ξεκουραστούν κάνοντας εργασίες που επιτρέπουν στα μάτια σας να κοιτάξουν σε διαφορετικές αποστάσεις από αυτή του υπολογιστή.
 14. Φροντίστε τα καλώδια των συσκευών να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Οι περισσότερες εστίες πυρκαγιάς προέρχονται από υπερφορτωμένες πρίζες ή φθαρμένα καλώδια.
 15. Επιθεωρήστε τις συσκευές θέρμανσης. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει σύστημα ασφαλείας σε περίπτωση υπερθέρμανσής τους και ότι δεν είναι τοποθετημένες σε σημεία κοντά σε εύφλεκτα υλικά.
 16. Ποτέ μην μπλοκάρετε το σύστημα πυρόσβεσης. Αποθηκεύστε αντικείμενα τουλάχιστον 45 εκ. χαμηλότερα από τα sprinklers ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να επιτευχθεί η απαιτούμενη κάλυψη.
 17. Ποτέ μην μπλοκάρετε τις εξόδους διαφυγής. Οι δίοδοι πρέπει να μένουν πάντα διαθέσιμες χωρίς αντικείμενα να τις φράζουν. Οι πόρτες πυροπροστασίας, όπου αυτές υπάρχουν, δεν θα πρέπει να μένουν ανοικτές (με καρέκλες ή άλλα αντικείμενα) καθώς έτσι αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
 18. Κάντε μια βόλτα στο γραφείο. Περπατώντας τους διαδρόμους του γραφείου μπορεί να αναγνωριστούν κίνδυνοι και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
 19. Παρατηρήστε για σημάδια μυοσκελετικών παθήσεων. Πολλές παθήσεις προέρχονται από κακή στάση του σώματος. Δώστε σημασία σε σημάδια κούρασης, πόνου, μουδιάσματος ή αδυναμίας που πιθανόν απαιτούν ιατρική παρακολούθηση.
 20. Επικοινωνήστε. Τόσο η εργοδοσία όσο και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να μιλούν για θέματα ασφάλειας. Ένα θέμα που αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει του απαιτεί λιγότερη προσπάθεια για την επίλυσή του.